Plezalna vadba za osebe s posebnimi potrebami

PLEZALNA VADBA ZA OSEBE S POSEBNIMI POTREBAMI

V plezalnem centru Klajmber izvajamo tudi individualno vadbo za osebe s posebnimi potrebami (OPP). Zavedamo se namreč, da osebe s posebnimi potrebami ne smejo biti izvzeti iz naše družbe ter si vsaka osebazasluži priložnost, da odkrije in razvije svoja močna področja, talente in znanja. Ob tem pa verjamemo, da je športno plezanje šport, ki lahko izjemno pripomore k celovitemu telesnemu razvoju, saj vključuje pomembno psihološko komponento, ki je za skladen razvoj osebe izrednega pomena.

Z individualnim pristopom in strokovnim vodstvom vadbo prilagodimo značilnostim, posebnostim ter potrebam posameznika ter mu tako omogočimo izkoristiti njegove potenciale, doseči napredek tako v plezalnih spretnostih, kot tudi v osebnostni rasti.

POZITIVNI UČINKI ŠPORTNEGA PLEZANJA:

Nekateri športno plezanje označujejo kot »ples telesa in možganov«. Je namreč zelo kompleksen šport, ki vpliva na razvoj celotnega telesa ter vključuje pomembno psihološko komponento. Med plezanjem so možgani visoko aktivni, saj mora plezalec nenehno razmišljati o pravilni postavitvi rok, nog, težišča telesa ter iskati rešitev za napredovanje. Hkrati premaguje strah pred višino, uspeh pa se zmeraj meri na individualnem nivoju.
OPOMBA: V balvanskem plezalnem centru varovanje z vrvjo ni potrebno, saj višini plezane stene zadostujejo debele blazine, ki prekrivajo tla.

KATERIM SKUPINAM OPP JE VADBA NAMENJENA?

Plezanje je šport, ki ne pozna izjem, v njem se lahko preizkusi prav vsak. Zato vadbo omogočamo vsem skupinam OPP, individualno vadbo pa izvajamo predvsem za:

  • osebe z motnjami v duševnem razvoju,
  • slepe in slabovidne osebe oziroma osebe z okvaro vidne funkcije,
  • gluhe in naglušne osebe ,
  • gibalno ovirane osebe ,
  • dolgotrajno bolne osebe ,
  • osebe s čustvenimi in vedenjskimi motnjami,
  • osebe z avtističnimi motnjami,
  • osebe z več motnjami,
  • kot tudi za osebe , ki okrevajo po poškodbi/ operaciji/ težji bolezni.

 

CILJ VADBE:

Cilj vadbe je izboljšanje vseh gibalnih sposobnosti, pri čemer so v ospredju primanjkljaji osebe, ki jih skušamo z vadbo (če je to seveda mogoče) zmanjšati oziroma kompenzirati z razvojem pozitivnih gibalnih vzorcev. Vadba je usmerjena na usklajen razvoj leve in desne telesne polovice, na simetričen razvoj moči in koordinacijo gibanja. Ob tem je cilj odkriti močna področja gibanja osebe ter z razvojem teh prispevati k razvoju samozavesti.

KDO IZVAJA VADBO?

Vadbo izvaja naša inštruktorica plezanja Nuša Maver, ki je izobražena učiteljica športa in ima z različnimi skupinami otrok s posebnimi potrebami številne izkušnje. Je učiteljica športa na Centru za sluh in govor, več o njenem delu in izkušnjah si lahko preberete na dnu strani.

TERMINI IZVAJANJA VADBE:

Vadba se izvaja 1 x na teden in traja 60 minut. Za termin se starš dogovori neposredno individualno preko maila info@klajmber.si ali preko telefona: 031 434 666

CENA VADBE:

30 €/uro

O IZVAJALKI:

NUŠA MAVER

Po izobrazbi sem magistrica profesorica športne vzgoje, hkrati pa tudi študentka magistrskega programa študija Inkluzija v vzgoji in izobraževanju v Mariboru. Zaposlena sem na Centru za sluh in govor Maribor kot učiteljica športa, kjer poučujem gluhe in naglušne osebe , osebe z avtističnimi motnjami, osebe z govorno-jezikovnimi motnjami ter osebe z motnjami v duševnem razvoju.

Sem tudi inštruktorica športnega plezanja, ob tem čudovitem športu pa me veselijo še številni drugi – kolesarjenje, pohodništvo, smučanje, deskanjem na snegu, igre z žogo ter mnogi drugi športi, ki imajo vsaj malo adrenalinskega pridiha.

Sem energična oseba, polna energije in pozitivno naravnana. Delo z otroki me veseli kot nobeno drugo, otroci so vir mojega navdiha, njihova iskrena, pristna in »nepredelana« narava pa zgled mojemu srcu. Med poletjem delam z osebami s cerebralno paralizo (zveza Sonček), ob katerih sem si nabrala številne dodatne izkušnje. Stremim k celostnemu razvoju mladih in jim na vsakem koraku želim predajati pisano paleto znanj in izkustev, ter vse tisto, kar sama najbolj cenim in spoštujem.